top of page

Over mijzelf...

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me to add your own content and make changes to the font. Feel free to drag and drop me anywhere you like on your page. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

De Blokfluit

De blokfluit dankt zijn naam aan een los blokje in het kopstuk, dat een belangrijke rol speelt bij de klankvorming. Het instrument speelt een voorname rol in de middeleeuwen, renaissance en barok (ca. 1400-1800). In deze periode ontwikkelde zich een enorme variëteit aan instrumenten, vaak zeer verschillend van bouw, uiterlijk en klank. Ook kent het instrument steeds verschillende formaten (van 20 cm. tot wel 2 meter), waardoor het vormen van blokfluitensembles een belangrijke mogelijkheid is. Eén van de franse namen voor blokfluit, flute douce, vertelt ons waarom de blokfluit na de 18e eeuw aan terrein verliest. De muziekontwikkeling richting romantiek vraagt om grotere orkesten, meer uitersten in volume. De blokfluit met zijn subtiele geluid (douce = zacht, zoet) wordt langzaam aan vervangen door de dwarsfluit, die wat volume betreft meer mogelijkheden heeft. Begin 20e eeuw ontstaat er weer interesse voor "oude muziek" en wordt de blokfluit herontdekt. Sinds die tijd is er een bescheiden repertoire aan nieuwe muziek voor de blokfluit ontstaan. Naast de rol van de blokfluit in de klassieke muziek, zijn er in de volksmuziek steeds fluiten gebruikt, die qua bouw sterk op blokfluiten lijken. Veel volksmuziek is dan ook goed te vertolken op blokfluit.
 
Veel mensen zien de blokfluit als een opstapje naar een "echt" instrument. Het is natuurlijk een misvatting dat de blokfluit geen volwaardig instrument zou zijn. Wel heeft de blokfluit een aantal kenmerken, die het voor een beginnend muzikant een toegankelijk instrument maken; de kleinere sopraanblokfluit is geschikt voor kinderhanden, het produceren van een eerste geluid is niet ingewikkeld of fysiek zwaar en een eenvoudige blokfluit is relatief goedkoop in aanschaf. Als docent vind ik het heel leuk om de eerste schakel te zijn in de kennismaking met muziek en het is ook prima dat sommigen dan later een ander instrument prefereren. Maar diegenen die gehecht raken aan de heel eigen klank van de blokfluit zullen ontdekken dat er veel mooie muziek is voor dit instrument en dat het echt volledig beheersen van de blokfluit zo eenvoudig nog niet is.

bottom of page